25060212-b2Q1s

Västra Ämtervik 20 juni 2022
 
1992 gjorde jag den allra första Packmopedsturnén. Då åkte jag runt helt ensam och spelade - och rykten runt om i Värmland sa att jag blivit av med körkortet och att det var därför jag åkte moped. Folk sa: ”Tänk tåcket eländit liv han lever den där Samällsson, nu har han bleve av mä körkortet så han får åke moped té spelningera …”. Det var väl inte helt sant men det bjöd jag gärna på. Min naiva ursprungstanke 1992 var självklart att andra artister ville hänga på, men det intresset skulle visa sig vara mycket svalare än jag kunnat tro - och så här med facit i hand kan jag mycket väl förstå detta ointresse. För det är ju klart att doften av Åsa-Nisse måste ju stått ganska tät kring projektet där i sin linda. Istället var det kompisar som åkte med och kompade mig på turnéerna under 1990-talet och så skramlade det på i sju år (1999) innan det började hända saker. Då tackade nämligen Ola Magnell ja till att vara med på Packmopedsturnén och det var precis den dörröppnare projektet behövde. För med anledning av att Ola Magnell deltagit 1999 åkte Thorstein Bergman något år senare med på turnén och (2003) var Totta Näslund första gången. Han verkligen älskade Packmopedsturnén. Han utnämnde sig själv till Ambassadör för projektet och med sin pondus ringde han på helt eget eget bevåg runt till artister och skällde ut dessa för att de inte varit med på Packmopedsturnén. Bland annat sägs det att han ringt till Plura Jonsson och förklarat för honom: ”Det ska du veta, Jonsson. Du har inte turnerat en meter förrän du varit med på Packmopedsturnén …” Så när jag frågade Plura något år senare om han skulle hänga med på en runda i Värmlandsskogarna svarade han: ”Jajjamänsan!”
Jag har räknat ut att jag under mina år med Packmopedsturnén åkt moped från Västra Ämtervik i Värmland, via Nairobi i Kenya - och befinner mig just nu i trakterna kring Odense i Danmark. En sträcka på cirka tvåtusen mil. Och under tiden har även drygt trehundra konserter genomförts. Nu återstår endast sjuttiofem mil och tolv konserterna som sommarens turné innebär. Men det vill jag säga. Det har varit en fantastisk resa och konserterna som vi skapat ute i buskarna har varit magnifika tillställningar. Livslånga vänskapsband har knutits och mina mopeder (kanske mina allra bästa vänner)har troget fraktat runt på artister och musiker utan att någonsin knorra. Nåja. Någon gång ibland har det självklart kärvat till sig. Men när man som jag och mopparna, under så många år umgåtts såpass nära blir det nästan som ett sorts förhållande. Då inser man att även de (mopparna) är personligheter med sina egenheter och tillgångar. Alltså, precis som vi.
Och nu har just du chansen att rulla vidare på dessa klenoder. Tryck på länken till auktionen och välj den moped du vill vidareförvalta.
Hoppas du får lika kul som jag har haft.
 
Göran Samuelsson

loading...

Alla auktions-vinnare får som bonus  en bok med 
personlig dedikation från 
Göran Samuelsson

loading...